loading...
 ArisiAsroProhornar 

𝐂𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐜𝐚𝐭 𝐀𝐒𝐅𝐎𝐂𝐇: ROMÂNIA nu va interzice încălzirea cu lemne!❌❌
 
În urma 𝐝𝐞𝐳𝐢𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚̆𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 apărute în presă, s-a vehiculat că vom fi forțați să renunțăm la încălzirea cu lemne prin aplicarea PNRR.
 
Știrile din presă au arătat că o cerință a PNRR ar fi înlocuirea combustibililor clasici și orientarea către combustibili regenerabili (a fost mentionata chiar și înlocuirea încălzirii cu lemne cu cea pe gaz, prin extinderea rețelei de distribuție a gazelor).
 
𝐄𝐫𝐨𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐦𝐚𝐣𝐨𝐫𝐚̆ 𝐝𝐢𝐧 𝐩𝐫𝐞𝐬𝐚̆:
✅ LEMNUL este combustibil regenerabil
❌ GAZUL nu este combustibil regenerabil (este combustibil fosil)
 
Tedința mondială în momentul de față este de reducere a emisiilor de dioxid de carbon. Combustibilii regenerabili au în acest sens avantajul că, în cazul lemnului, cantitatea de CO2 emisă în timpul arderii reprezintă aproximativ cantitatea de CO2 pe care copacul o absoarbe în timpul creșterii, astfel arderea lemnului se spune că nu are impact asupra amprentei de carbon a planetei. Prin arderea combustibililor fosili, se emite doar CO2 care afectează amprenta de carbon a planetei și amplifică efectul de încălzire globală.
 
Vezi un video explicativ despre incalzirea cu lemne, aici:
 
𝐂𝐨𝐦𝐢𝐬𝐢𝐚 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧𝐚̆ 𝐦𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐞𝐚𝐳𝐚̆ 𝐢̂𝐧 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐜𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐥𝐨𝐫:
“Nu există nicio dispoziţie specifică în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) care să oblige autorităţile române să impună interzicerea încălzirii pe bază de lemne până în 2023. Planul de redresare şi rezilienţă al României cuprinde reforme şi investiţii privind sistemele de gestionare şi de guvernanţă ale pădurilor menite să abordeze problema exploatării forestiere ilegale intensive a pădurilor din România, din cauza căreia asistăm la o reducere a absorbţiei naturale de carbon de către păduri, la pierderea semnificativă a biodiversităţii şi la o creştere a riscurilor de dezastre (componenta ‘Păduri şi protecţia biodiversităţii’)”
 

Back to top